Chapter 12 : "POPULATION GROWTH AND WORLD FOOD SUPPLIES" Questions and Answers For class 10



English class 10th Chapter 12



  • POPULATION GROWTH AND WORLD FOOD SUPPLIES


 



CLASS 10 PUNJAB BOARD,FEDERAL BOARD , MIRPUR BOARD



                                      
                                         QUESTIONS GIVEN WITHIN THE LESSON


Q. What does the word  ''depleted'' mean?

Ans:  'To be depleted'  means ' to be spent'.

Q.  Do you also face shortage of water in your locality? Why?

Ans. No, we do not face shortage of water in our locality because in our area water purification and its supply is best.

Q.  How is fossil energy a finite source?

Ans. The source that cannot be increased or replenished is termed as finite. As we cannot increase or replenish fossil fuel, it is finite.

                           Exercise Questions and Answers




Q1: Which areas are most affected by incessant growth in population?
Ans:  The developing countries are the most affected  areas by incessant growth in population.

Q2: Why are the developing countries going to suffer more due to over population?

Ans: The developing countries are going to suffer more due to over population as it causes economic and food problems.

Q3: What is the major cause of food shortages and malnutrition?

Ans: Overpopulation is the major cause of food shortages and malnutrition because more people need more food.

Q4: How are water resources under great stress?

Ans:  Due to overpopulation water resources are under great stress because more people consume more water. 

Q5: What is the effect of depletion of fossil energy?

Ans: The effect of depletion of fossil energy is that the fuel  prices are rising everywhere. Moreover, energy production is also reduced.

Q6: What is the limitation of improved technology?

Ans: The limitation of improved technology is that it cannot make any addition  to the existing natural resources.

Q7: How can sufficient food supply be made possible for the future generation?

Ans: We can ensure sufficient food supplies for future generation by doing things like we should manage and protect natural resources and we should control the fast growing population.

Q8: What strategies should be adopted for the safe future?

Ans: We should manage and protect natural resources. We should achieve optimum world population. These strategies will make our future safe.


BY.Skiwordy
       


LIKE US ON FACEBOOK AND FOLLOW ON GOOGLE +
ON GADGET ON SIDE AND BELOW THE BLOG

Adnan Karim

Hello I am Adnan Karim, a Student, blogger, Programmer. I am Here To Help You. You Can ask me Anything at https://www.Ask.fm/adnanskiwordy

No comments:

Post a Comment