HAZRAT MOHAMMAD (PBUH) AN EMBODIMENT OF JUSTICE QUESTIONS AND ANSWERS NOTES SOLVED

English class 10th Chapter 1






CLASS 10 PUNJAB BOARD,FEDERAL BOARD , MIRPUR BOARD NOTES




QUESTIONS GIVEN WITHIN THE LESSON




1.How did the Holy Prophet (PBUH) resolved the issue?


 Ans. The Holy Prophet (PBUH) resolved the issue by proposing a very fit plan for the setting of the blackstone.

2. Why did the Quraish think that the Holy Prophet (s.a.w) would  favor  them?

Ans. Quraish thought that the Holy Prophet (PBUH) would favour them because he himself was the member of the Quraish family. Moreover, they thought that the Hazrat Usama Bin zaid was closed enough to the Holy Prophet (PBUH) to make appeal on behalf of that guilty woman.

3. Why did non-Muslims trust the Holy Prophet (PBUH)?

Ans.  The Holy Prophet (PBUH) did justice in every case, brought to him by friend or foe. Therefore, the Muslims trusted the Holy Prophet ( PBUH).


4. What advice did the holy Prophet give to Hazrat Ali?

Ans. The Holy prophet (PBUH) advised  Hazrat Ali not to decide any matter without hearing both the parties and without knowing the truth.

5. What does the word “proclaimed” mean?

Ans. ' To proclaim' means "to declare something in a formal manner or officially.              


Exercise Questions and Answers

 1.       How can people achieve perfection in the moral ,spiritual and social areas of life ?

     Ans.            People can achieve perfection in their moral, spiritual and social areas of life by seeking light,instructions and guidance from the Holy Prophet’s message and life.


 2.       How did the Holy Prophet  (s.a.w) set high and noble  ideals for all mankind?

 Ans.     The Holy Prophet (PBUH) set high and noble ideals for mankind by practically following the commandments of Allah.


3.       How were people of Makkah convinced of the Holy Prophet ‘s justice even before his prophet hood?


 Ans.        The Holy Prophet (s.a.w) did justice in every case. His dealing with people were always fair. Therefore, the people of Makkah were convinced of his justice even before his prophethood.

4.       What standards of justice did the holy Prophet (s.a.w) practice as head of the state of Madinah?

  Ans.      As head of the state of Madinah, the Holy Prophet  practiced high standard of justice. He decided every matter on merit. He did justice irrespective of  colour, race  or creed.

5.        What made non-Muslims bring their suits to the Holy Prophet (PBUH)?

    Ans. The Holy Prophet (PBUH) was fair, just and kind to everyone. Morever, the Holy Prophet (PBUH) was very strict in doing justice. Therefore, the non-Muslims brought their cases to him for decision.

6.       How does  Quran describe the personality of the Holy prophet (PBUH)?

    Ans. The Holy Quran describes the personality of the Holy Prophet (PBUH)  as follows: “Indeed, in the messenger of Allah (Mohammad),you have a perfect example to follow for him who hopes for (the meeting with) Allah and the Last Day and remembers Allah much”










DOWNLOADING LINK BELOW




The Fun Guy

Hello I am Adnan Karim, a Student, blogger, Programmer. I am Here To Help You. You Can ask me Anything at https://www.Ask.fm/adnanskiwordy

4 comments: